Stávajících jedenadvacet dnů základní délky léčebného pobytu u vážně nemocných dospělých pacientů po operacích, úrazech a při těžkých chronických onemocněních například oběhového, dýchacího nebo pohybového ústrojí, se od ledna 2015 prodlouží u komplexní léčby na 28 dnů. U dětí bude jak základní, tak opakovaný pobyt vždy 28 dnů. Na základě doporučení lékaře bude možné základní i opakované pobyty prodlužovat podle potřeby. U některých onemocnění, kde je dosud léčba hrazena jako příspěvková, bude nově hrazena jako komplexní a pacient tedy nebude muset jako dosud hradit pobyt a stravu.

 

Původní ministerskou vyhlášku z roku 2012, která zkrátila délku pobytu v lázních a snížila výši příspěvků, zrušil Ústavní soud v dubnu letošního roku. Ve svém nálezu konstatoval, že nárok na pobyt pacienta v lázních, typicky délka léčebného pobytu, možnosti jeho prodloužení nebo následného opakování, musí vyplývat přímo ze zákona. Ministerská lázeňská vyhláška pak může regulovat pouze odborná medicínská kritéria a další podrobnosti, týkající se uplatňování nároku na lázeňskou péči.

V novele zákona Ministerstvo zdravotnictví nepřidalo do seznamu žádnou novou indikaci, v několika konkrétních případech však došlo ke zmírnění podmínek a zpřesnění některých ustanovení tak, aby nebylo pochyb o nárocích pacienta.

Proč jet do českých lázní

Česká republika je jednou ze světových lázeňských velmocí a kvalitní lázeňská zařízení najdete prakticky ve všech regionech naší republiky.

Lázeňská léčba má prokazatelný blahodárný efekt při léčbě mnoha onemocnění. Pozitivní účinky se však nedostavují pouze během léčebného pobytu, ale přetrvávají ještě několik měsíců po jeho ukončení. I to je jeden z důvodů, proč se lidé do lázní pravidelně vracejí.

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706