Masový odchod lékařů do ciziny zůstává velkým problémem českého zdravotnictví, který ministr Svatopluk Němeček za rok a čtvrt ve funkci nevyřešil. Na Žofínském fóru se na tom shodli prezident lékařské komory Milan Kubek a předseda lékařských odborů Martin Engel. Ročně odejde do zahraničí ihned po škole 200 lékařů, což je pětina ročníku, a dalších až 200 lékařů s kvalifikací. Hledají lepší podmínky, peníze i systém vzdělávání. Podle údajů komory v ČR pracuje 38.624 lékařů.

Únikový východ/ilustrační foto

Ministerstvo zdravotnictví podle náměstka Josefa Vymazala situaci řeší. Platy letos stouply o pět procent a vzdělávání se změní od 1. ledna 2016.

„Odchod je skutečně veliký a důvodem jsou extrémní rozdíly v platech, kdy absolvent v Německu dostane pětinásobek toho, co v české nemocnici. Je to i dodržování evropské směrnice o pracovní době v Německu a její porušování v Česku, a rovněž nepřátelský systém specializačního vzdělávání v Česku,“ shrnul Kubek s tím, že pro českého lékaře je mnohem snazší získat atestaci v Norimberku než v Praze. „A dokud se toto nezmění, pak budou lékaři odcházet a dramaticky klesne dostupnost i kvalita poskytované lékařské péče v Česku,“ varoval.

S několika předchozími ministry Kubek i Engel o řešení odchodů jednali, za pravdu jim prý dal až Němeček, ale ani on zatím nic nevyřešil.

„Zákon o postgraduálním vzdělávání stále není ve finální podobě. To znamená, že se nám nepodařilo zachytit absolventy, kteří končili v roce 2014, a letos to tímto tempem bude úplně stejné. Takže jsme už během této vlády ztratili dva promoční ročníky,“ řekl Engel. Pokud letošní absolventi neuvidí, že se situace blíží k vyřešení, tak podle něj také odejdou.

„Odchody lékařů bez návratu považuje ministerstvo za velmi závažný problém. Budeme se snažit dělat maximum, a to jsou především dvě věci – zvýšit platy, což jsme letos už udělali, a zlepšit zákon o postgraduálním vzdělávání, který už je nyní v připomínkovém řízení,“ řekl náměstek.

V chystaném zákoně považuje za velmi důležité to, že umožní mladým lékařům připravovat se na atestaci i v menších nemocnicích, jak to shodně požadují odbory i komora. Nyní musejí lékaři plnit požadavky programu ve velkých nemocnicích, často daleko od domova.

Zákon se podle Vymazala do jisté míry vrací i k dříve velmi dobře fungujícímu systému dvou atestací, z nich jedna bude po absolvování kmene, tedy základního oboru, druhá pak bude evropskou atestací. „V neposlední řadě chceme jasně definovat kompetence každého lékaře, co může vykonávat už po první atestaci a co po té evropské velké atestaci,“ shrnul.

zdroj: ČTK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706