Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,

tímto sdělením se pokouším reagovat na dotazy, které dostávám v souvislosti se startem nového elektronického systému pro resortní statistická zjišťování. Především chci velmi poděkovat všem poskytovatelům péče, kteří se elektronicky registrují do systému eREG, ve kterém jsou nově provozovány registry Národního zdravotnického informačního systému. Ke konci ledna byla zaregistrována téměř třetina poskytovatelů a počet plynule narůstá. Jsem si vědom toho, že každé nové řešení sebou přináší komplikace a vyžaduje úsilí na Vaší straně. Vážím si toho a hledám řešení, které by alespoň po přechodnou dobu snížilo zátěž spojenou s nástupem informačních technologií. Nový styl elektronického hlášení byl nastaven ještě před mým příchodem na ÚZIS, nemohl jsem tedy běžící proces ovlivnit včas tak, jak bych chtěl.

Především se nám podařilo u výkazů vyžadovaných za rok 2014 umožnit alternativní variantu jejich elektronického sběru bez nutnosti přímé registrace do systému eREG. Výkazy Vám budou zaslány na e-mailovou adresu jako soubory formulářů v dostupném formátu (formát 602). Ke komunikaci využijeme e-mail, který máte uveden jako kontaktní v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb, do kterého byla převedena data z původního Registru zdravotnických zařízení. Vyplnění povinných výkazů za rok 2014 tak bude možno provést jednoduše mailem. Rovněž je možné předat tuto agendu k vyřízení Vašim kolegům, nebo IT odborníkům, kteří Vám zajišťují např. předávání dat zdravotním pojišťovnám.

Množství požadovaných dat jsme výrazně omezili. Výkazy specifické pro jednotlivé obory jsou po dohodě s vedením odborných společností zjednodušené, téměř polovinu značně redundantních výkazů jsme již po recenzi zrušili zcela. Pro další rok plánujeme další redukci počtu výkazů.

Nadále však, prosím, pokračujte v elektronické registraci do systému eREG, která je i přes alternativní zjednodušený sběr výkazů pro rok 2014 nezbytná, zejména s ohledem na již zprovozněný Národní registr poskytovatelů zdravotních služeb a další systémy, do kterých Vám vzniká povinnost předávat údaje dle zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 sb.).

V příloze dopisu krátce odpovídám na nejčastější dotazy, které dostávám k této agendě.

Děkuji za spolupráci,

s pozdravem

Doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., v.r.
ředitel ÚZIS ČR

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706