20.5.2016

Česká lékárnická komora považuje za správné, že se Státní ústav pro kontrolu léčiv vyjadřuje k tématu náhrady nedostupných hromadně vyráběných léčivých přípravků (HVLP). V řadě případů totiž mohou lékárníci řešit naléhavou potřebu svých pacientů v pokračování farmakoterapie právě přípravou individuálně připravovaných léčivých přípravků (IPLP). Ústav ve stanovisku striktně odmítá možnost záměny předepsaného nedostatkového HVLP v lékárně připraveným IPLP. Česká lékárnická komora považuje takovou záměnu za odborně i legislativně složitější problém, který nelze hodnotit paušálně, a proto se k němu tímto způsobem ani nebude vyjadřovat. Ideální řešení samozřejmě spočívá ve vystavení lékařského předpisu lékařem přímo na IPLP, kterým bude nedostatkový hromadně vyráběný léčivý přípravek nahrazen.

Česká lékárnická komora ale nerozumí tomu, proč a nebo na základě jakých konkrétních poznatků bylo stanovisko Ústavu vydáno s prvky charakteristickými spíše pro poplašné zprávy.

Farmaceutické suroviny, které jsou v lékárnách používané k přípravě léčivých přípravků, podléhají velmi přísné kontrole, jsou atestované a jejich kvalita je nezpochybnitelná. Lékárníci jsou jako jediní odborně způsobilí k přípravě IPLP a ručí za kvalitu používaných surovin. Provoz lékáren podléhá mnoha pravidlům a kontrolám. Proto by Česká lékárnická komora předpokládala, že Státní ústav pro kontrolu léčiv nebude svým stanoviskem vytvářet dojem, že chybí-li na trhu nějaký hromadně vyráběný lék, pak to znamená, že účinná látka, která je v něm obsažená, je nekvalitní i při přípravě IPLP v lékárně. Česká lékárnická komora naopak podporuje a oceňuje aktivitu lékárníků, která vede k zajištění léčby pacientů v případě nedostupného HVLP, a zaručuje kvalitu lékárnami připravovaných léků.

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK

Stanovisko SÚKL k IPLP, které jsou připravovány jako náhrada nedostupných HVLP

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706