14.6.2016

Tisková zpráva ČLnK ze dne 14. 6. 2016

Tradiční akce České lékárnické komory – Den lékáren, připadá každoročně na třetí červnový čtvrtek. V letošním roce se uskuteční 16. června. Pro pacienty je v lékárnách připraveno rozšířené poradenství týkající  se ošetřování poranění – drobných i větších. Hojení ran je závislé na mnoha faktorech, nejdůležitější je však jejich správné ošetření.

Praha, 14. června 2016 – Poranění mohou být různá – odřeniny, popáleniny, řezné rány, puchýře, kůže spálená od sluníčka, ale i další typy.  V letních měsících bývá poranění i úrazů statisticky víc – v této době většina lidí tráví svůj volný čas aktivně – sportem na dovolené nebo sezónními pracemi doma a na zahrádce. K poranění často dojde nečekaně a situace samotná poraněného i jeho okolí zaskočí. Mnoho lidí si přitom nechce volné chvíle znepříjemňovat cestou k lékaři a snaží se ošetřit svá zranění sama. Většinou zároveň vyhledají lékárnu, kde žádají vhodné prostředky k ošetření i radu.

Každé poranění vyžaduje ošetření, některé stačí ošetřit náplastí, jiná vyžadují složitější postup a některá patří do rukou lékaře. “Lékárnici pomohou pacientům nejen radou, jak poranění ošetřit, ale i jak vybavit svou domácí nebo cestovní lékárničku pro případ úrazu. Jenom náplast v ní totiž nestačí,” vysvětluje Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Někdy při poranění lidé používají netradiční nebo dokonce nevhodné metody. Může to být naléhavostí dané situace i pouhou nepřipraveností. Lékárníci proto připravili na Den lékáren pro své pacienty nejen letáčky s radami, ale také mnoho článků o jednotlivých typech poranění a způsobu jejich ošetření ve zvláštní sekci pacientského webu www.lekarnickekapky.cz/denlekaren. Do letošního Dne lékáren se zapojilo 658 lékáren, všechny lze vyhledat v mobilní aplikaci Lékárny v ČR, která je pro všechny k dispozici zdarma ke stažení.

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706