17.10.2016

MHA

Praha 14. 10 .2016: Ve čtvrtek 20. října se každoročně koná Světový den osteoporózy. Stejně jako v předchozích letech se k němu připojí i lékárníci, kteří budou pacientům poskytovat rozšířené poradenství v oblasti prevence a léčby osteoporózy. Připraveny jsou pro ně podrobné informace o příčinách, léčbě a především prevenci osteoporózy v zapojených lékárnách.
Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je chronické, postupující onemocnění kostry. Charakterizované je úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kostí s následným zvýšením jejich křehkosti a zvýšeným rizikem zlomenin. Toto onemocnění je někdy dlouhou dobu bezbolestné nebo se může projevovat jen pobolíváním v zádech. Nezřídka se na něj přijde až s první zlomeninou.
Vyšší riziko osteoporózy mají hlavně ženy ve věku nad 50 let, osoby s nízkou tělesnou hmotností, malou fyzickou zátěží, kuřáci, konzumenti nadměrného množství alkoholu a lidé, kteří užívají dlouhodobě kortikoidy nebo lidé trpící některými onemocněními.

Osteoporózu je nutné léčit, její následky mohou být závažné. Lze jí ale také předcházet. Pro správnou prevenci je důležitá vhodná životospráva a to již v dětském a pubertálním věku. Prvním pravidlem je správné složení stravy s dostatkem vápníku, vitamínu D a ostatních důležitých prvků. Druhým důležitým pravidlem je  minimalizace rizikových faktorů, jako je omezení kouření, konzumace alkoholu a příjmu soli ve stravě.

Pro udržování zdravých a pevných kostí je podstatný také pravidelný tělesný pohyb, odpovídající zdravotnímu stavu. Ne vždy je nutné v rámci prevence užívat léky, často stačí pouze úprava životního stylu a stravování. Lékárníci Vám poradí jak na to.

Více o osteoporóze a její léčbě najdete na webu Lékárnické kapky zde.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:         +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:    +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

Tisková zpráva

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706