Tisková zpráva ČLnK ze dne 20. 1. 2017
Na vývoz léků určených pro Českou republiku doplácí denně pacienti a drtivá většina poctivých lékárníků. Aby však byla zajištěna dostupnost dnes reexportovaných léčiv pro pacienty v ČR, je třeba nejen postihovat nelegální vývozy, ale současně přijmout opatření, která zamezí také legálním reexportům, jimiž z České republiky mizí prostřednictvím stovek distributorů léky za 3 – 5 miliard korun ročně. Tedy mnohonásobně více, než odhalené nelegální aktivity několika provozovatelů lékáren.
Praha, 19. ledna 2017 – Již před pěti lety iniciovala ČLnK legislativní oddělení lékárenské a distribuční činnosti jednoho podnikatelského subjektu tak, aby nemohly být léky pro české pacienty reexportované z lékáren bez rizika významného postihu provozovatele, kterým může být v České republice kterákoli fyzická nebo právnická osoba. Díky tomu se reexporty z lékáren staly nelegálními a především postižitelnými, jak o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Aktivitu SÚKL ohledně těchto nelegálních aktivit lékárníci vítají. „Česká lékárnická komora si vyžádá v případu nelegálních reexportů od SÚKL veškeré podklady, kterým se naše disciplinární orgány budou věnovat a prošetří zodpovědnost odborných zástupců a vedoucích lékárníků.  Z ústavem uváděných 22 lékáren bylo zatím podle veřejně dostupných informací pravomocně rozhodnuto pouze v případě 2 lékáren se sankcemi v souhrnné výši 950 tisíc Kč,” potvrzuje prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba.
Dalším krokem však musí být také omezení legálních reexportů, jejichž dopad na české pacienty je vzhledem k jejich objemu významně větší než u odhalených případů nelegálního reexportu. Lékárníci proto opakovaně žádají politiky, aby přijali opatření, která zamezí i těmto reexportům a zajistí léky pro pacienty ve všech lékárnách, nejlépe do dvou dnů od jejich objednání.
„Drtivá většina lékárníků, kteří každodenně poskytují lékárenskou péči svým pacientům, se setkává s nedostatkem některých léků. Za mnoho výpadků mohou právě reexporty – doplácejí na ně pacienti 2800 lékáren v ČR a také lékárníci, kteří jim musí shánět důležité léky po jednotlivých kusech a vysvětlovat, proč nejsou k dispozici ihned,” vysvětluje prezident Chudoba a dodává, „senátní novelu zákona o léčivech nepovažujeme za přínosnou, chybí v ní povinnost distributorů dodat lék, který mají na skladě, do lékárny do dvou dnů. Navíc podporuje stávající monopolizaci distribuce důležitých léků, v jejímž důsledku budou dodávané nikoli podle potřeb pacientů, ale podle obchodních vztahů distributora s lékárnou, a to je nespravedlivé. Ve svém důsledku tak konzervuje současný neutěšený stav.” Stejný názor jako Česká lékárnická komora zastává i doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D., děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy a Prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., předseda České farmaceutické společnosti ČLS JEP.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:            +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:             +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:        +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

TISKOVÁ ZPRÁVA

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706