KJI


Čeští lékárníci v lednu zaznamenali 37 nedostupných léčivých přípravků. Vyplývá to z pravidelné analýzy České lékárnické komory (ČLnK). Ačkoliv je to nejméně od loňského léta, 15 nedostupných přípravků bylo v lékárně nenahraditelných. ČLnK upozorňuje na zvláštní situaci týkající se nedostupných léků. Zatímco u nás jsou kapky Vigantol z výrobních důvodů nedostupné, na Slovensku jsou k dostání v běžném režimu. Na stejný paradox narazili lékárníci i u vakcíny Typhim, která v ČR chybí i ve velkých nemocničních lékárnách. Rakušané ji mají běžně dostupnou i v malé lékárně v příhraniční obci Poysdorf. Ještě více zarážející je pak situace u nedostupné antibiotické masti Framykoin. Pokud lékárník vyjde pacientovi vstříc a připraví náhradu ve formě individuálně připravovaného léčivého přípravku, zdravotní pojišťovna lékárně přípravu odmítne proplatit. A to přesto, že lékárník udělal pro zdraví pacienta vše, co bylo v jeho silách a léčivý přípravek se k nemocnému i přes výpadek dostal.
    Praha, 13. února 2019 – Začátek letošního roku ovlivnila české lékárenství kauza chybějícího léku Digoxin. Přestože se kritickou situaci podařilo s přispěním lékárníků vyřešit, problém s nedostupnými léky je i nadále aktuální. Od poloviny ledna bylo nahlášeno přerušení dodávek léku Vigantol ve formě kapek. Pro novorozence, malé děti a osoby s poruchou polykání se jedná o nenahraditelnou formu tohoto přípravku. „Podle našich informací je tento lék na Slovensku dostupný v běžném, nikoli emergentním, režimu, zatímco u nás je nahlášen výpadek z výrobních důvodů až do května tohoto roku. Není nám jasné, jak může k podobné situaci dojít,“ říká PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory a dodává: „Kontaktovali jsme proto ministerstvo zdravotnictví se žádostí o zajištění nápravy a byli jsme informováni, že bylo vydáno povolení pro dodávku cizojazyčné šarže v množství 20 000 balení. Je správné, že státní instituce činí toto opatření a nechtějí dopustit opakování situace, která nastala u Digoxinu zkraje roku.“
 
Český paradox výrobních důvodů 
    Dalším nenahraditelným přípravkem, u něhož je nahlášeno přerušení dodávek z výrobních důvodů, a to až do června letošního roku, je vakcína proti břišnímu tyfu Typhim. „V případě vakcíny Typhim jsme zaznamenali zajímavý fakt. Stačí vyjet do Rakouska a navštívit lékárnu v malé příhraniční obci Poysdorf s pěti tisíci obyvateli, která má tři vakcíny skladem, zatímco u nás chybí její zásoba i ve velkých nemocničních lékárnách,“ poukazuje na smutný paradox viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. 
 
V případě lednové nedostupnosti léků se zpravidla jedná o nahlášené výpadky. „Výpadek z výrobního důvodu lze jen velmi těžko ovlivnit, SÚKL by měl kontrolovat, zda se jedná o zdůvodnění pravdivé a legitimní. Nad čím však musíme vyjádřit podiv, jsou situace, kdy dochází k výpadkům z důvodů marketingově-obchodních, jako tomu bylo v lednu například u léku Ferro-Folgamma. Výrobce má přitom podle zákona o léčivech povinnost svůj léčivý přípravek, který v ČR registroval, pro pacienty zajistit. Pokud tuto svou povinnost nedodrží, může mu být udělena sankce až do výše 2 milionů korun,“ doplňuje PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.
 
V některých případech mohou lékárníci pomoci, jsou za to však potrestáni
    Pacientům i lékárníkům se situace značně komplikuje i ve chvíli, kdy je předepsaný lék nedostupný, ale existuje možnost jeho náhrady. V takových případech je nutné zajistit nový recept předepsaný lékařem, což může celý proces obstarání léčiva výrazně prodloužit. „Aktuálně chybí v lékárnách také antibiotická mast Framykoin, kterou pacientům lékárníci nahrazují individuálně připravovaným léčivým přípravkem. Tím vyřeší to nejdůležitější – akutní problém pacienta. Jiný však vzniká samotným lékárníkům, jsou za tuto pomoc v podstatě potrestáni. Zdravotní pojišťovny jim totiž přípravu náhradního léčivého přípravku odmítají proplatit,“ uzavírá širokou problematiku nedostupných léků příkladem z praxe tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.

  
Seznam v lékárně nenahraditelných léků, které podle hlášení lékáren chyběly v ČR během ledna 2019. 
Zdroj: analýza ČLnK
Název léku Léková skupina 
(zjednodušeno pro laickou veřejnost)
Amicloton Diuretikum
Benoxi Lokální anestetikum
Berodual inh sol.20ml Bronchodilatans
Digoxin (v průběhu ledna byly dodávky postupně obnoveny) Lék na srdce
Dostinex Lék na potlačení fyziologického procesu laktace
Fucicort Dermatologikum
Jumex Lék na Parkinsonovu chorobu
Maxitrol Oftalmologikum
Prothazin Antihistaminikum
Spasmopan Analgetikum
Thiopental Celkové anestetikum
Typhim Vakcína proti břišnímu tyfu
Unitropic Oftalmologikum
Vankomycin Antibiotikum (perorální podání)
Zineryt Dermatologikum
 
 
Tisková zpráva ke stažení ZDE

Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. – 29. září 1991.
 
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.

Zdroj: ČLnK

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x