SDRUŽENÍ PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ

Lékař

Zdroj: Getty Images
Až polovinu ordinační doby zabírá lékařům vyplňování nejrůznějších formulářů a další papírování. Kvůli nadbytečné administrativě mají lékaři na pacienty méně času, tvrdí Srdužení praktických lékařů. 90 procent z nich si dokonce myslí, že papírování každým rokem přibývá.

“Papírování zabere praktikům minimálně dvě hodiny denně. Nejnesmyslnější je například vypisování takzvaného lístku na peníze, který má ubezpečit Českou správu sociálního zabezpečení a zaměstnavatele, že pracovní neschopnost, která byla zahájena a nebyla ukončena, skutečně trvá,” uvedl Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

“Dříve se vystavoval na konci každého měsíce, dnes kdykoli, když si o něj pacient požádá,” dodal.

Lékaři prý řeší věci, které vycházejí ze zastaralých zákonů. Jedná se třeba o potvrzení, zda může student nastoupit na vysokou školu. “S tím, že by někdo na univerzitě studovat nemohl, jsem se přitom za dobu své praxe ještě nesetkal,” řekl praktický lékař a místopředseda Společnosti všeobecného lékařství Otto Herber.

Praktici mají obavy, že administrativy bude ještě přibývat. “Vyzvali jsme praktické lékaře, aby nám posílali své poznatky o problémech s administrativou. Výsledky chceme poté předložit ministrovi zdravotnictví,” uvádí Svatopluk Býma, který je předseda Společnosti všeobecného lékařství.

Praktici zkrátka chtějí bojovat s tím, že stát i pojišťovny se naučily dělat z doktorů úředníky. “Je čas to změnit,” dodává Šonka. Plýtvat drahocenným časem odborníků podle něho není na místě. Je to prý přílišný luxus, když je české zdravotnictví v personální krizi.

Zdroj: TN.cz
0 0 vote
Article Rating
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x