NVA


Období dovolených je často spojeno s aktivitami, které nejsou běžnou součástí všedních dnů. Ať už jde o vystavování těla slunečním paprskům či náročné cestování, obě situace přináší opomíjená úskalí. Česká lékárnická komora (ČLnK) přináší doporučení k hladkému průběhu volných letních dnů: prevence popálenin od slunce a jak je případně léčit, opatření v boji s cestovní nevolností a rady, jak správně vybavit cestovní lékárničku. Radu odborníka získají pacienti ve více než 2 700 lékárnách po celé České republice.
Praha, 19. června 2019 – První letní den je znamením blížících se prázdnin a dovolených. Během tohoto období lidé často přichází do lékárny pro radu spojenou s cestovatelskými zdravotními patáliemi. „Lékárny jsou velmi dobře dostupná zdravotnická zařízení, na která se podle všech průzkumů lidé s méně závažnými potížemi s důvěrou obracejí,“ uvádí prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Pozor na ostré sluníčko
Slunce naší kůži prospívá v několika ohledech. Zlepšuje její odolnost a schopnost regenerace, zmenšuje mikrobiální osídlení povrchu, zvyšuje prokrvení pokožky a hladinu vitaminu D. Pokud však svou kůži vystavíme slunci na příliš dlouhou dobu, snadno se můžeme spálit. „Ze slunečního záření sice nehrozí vážnější typy popálenin, přesto není vhodné se mu vystavovat, když je nejsilnější, tedy zhruba od 10 do 15 hodin. Nejvíce ohroženy jsou děti, jejichž kůže je citlivější,“ říká praktikující lékárník a zároveň viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Nejúčinnější ochranou je prevence před spálením kůže a rizikem vzniku rakoviny kůže. „Použití opalovacích přípravků s dostatečným ochranným faktorem odpovídajícím fototypu daného člověka by mělo být v letních měsících samozřejmostí. Některé obsahují bambucké máslo nebo kyselinu hyaluronovou, které přirozeně zlepšují hebkost pokožky, jiné zase antioxidanty, které pomáhají ochraňovat kůži před negativními vlivy slunečního záření,“ vysvětluje viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. a dodává: „Mezi látky, které pomohou spálenou kůži zhojit a zregenerovat, patří zejména dexpanthenol zmírňující zánět a obnovující bariérovou funkci pokožky. Obecně jsou vhodné krémy a gely s vyšším obsahem vody, které pokožku příjemně zchladí. Dalšími výbornými hojivými prostředky na spáleniny jsou přípravky s obsahem aloe vera, k léčivům účinně tlumícím svědění a pálení pak patří antihistaminika.“

Cestovatelská nevolnost trápí asi 5 % lidí. Projevy lze ale zmírnit
Zdravotní problémy mohou některé pacienty sužovat již během cesty na dovolenou. Cestovatelská nevolnost neboli kinetóza je soubor nepříjemných příznaků, které lidem znepříjemňují nejen přesun dopravními prostředky, ale také volnočasové aktivity. „Cestovatelská nevolnost postihuje asi 5 % cestovatelů a projevuje se značně individuálně. Zpravidla je spojena s bolestí hlavy, nevolností či nadměrnou přecitlivělostí na pachy a zvuky. U těchto zdravotních obtíží lze zmírnit jejich projevy a zajistit komfortnější cestování,“ upozorňuje lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová. Mezi preventivní opatření v rámci dopravy patří sezení po směru jízdy a zajištění dostatečného přísunu čerstvého vzduchu. Vhodné je také necestovat hladový ani přejedený a zařadit pravidelné přestávky. „Před rozvojem cestovatelské nevolnosti mohou pomoci léčiva dostupná bez lékařského předpisu, ten nejběžnější s účinnou látkou moxastin, či žvýkačky s dimenhydrinátem. Prokázané účinky proti nevolnosti a zvracení má také zázvor,“ popisuje prostředky, které jsou běžně dostupné v lékárnách, Mgr. Michaela Bažantová.

Lékárníci apelují: nezapomeňte přibalit na dovolenou lékárničku
Dovolená není zárukou, že se nepřihodí žádné zdravotní problémy. Také na cestách je důležité mít po ruce alespoň základní léčivé přípravky a prostředky pro první ošetření. „Cestovní lékárnička by měla být vybavena s ohledem na místo, délku a charakter pobytu. Zásadní je počet cestovatelů, přítomnost dětí i chronických pacientů,“ říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK, s tím, že v první řadě je důležité přibalit dostatečné množství pravidelně užívaných léků. Podle účastníků a charakteru cesty je pak vhodné do lékárničky zahrnout:

  • Léky proti cestovní nevolnosti
  • Oční přípravky ke zklidnění a dezinfekci oka
  • Léky proti bolesti a horečce
  • Dezinfekční prostředky
  • Léky proti průjmu
  • Prostředky na zakrytí ran
  • Léky proti alergii
  • Teploměr
  • Léky proti kašli a rýmě
  • Repelentní přípravky
  • Léky na popáleniny
  • Opalovací přípravky

Inspirujte se tipy na léto pro vaše zdraví

Více informací získáte v některé z více než 2 700 českých lékáren. Tu nejbližší je možné dohledat v mobilní aplikaci Lékárny v ČR. Tipy na léto pro své zdraví naleznete také na portálu www.lekarnickekapky.cz.

Tisková zpráva ke stažení ZDE

Foto_1
Foto_2
Foto_3
Foto_4

Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. – 29. září 1991.

Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.

Zdroj: ČLnK
0 0 vote
Article Rating
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x