Jednatřicetileté Angličance Kirsty Crookové se v roce 2010 objevil na čele drobný flíček. Nepřičítala mu velkou pozornost až do chvíle, než se začal rozšiřovat, a nakonec postihl většinu jejího těla. Lékaři jí diagnostikovali psoriázu (lupénku), následně i artritidu. Závažný stav ji vyvedl z běžného života a způsobil psychické problémy. Díky nové léčbě se ale vše může změnit.

Přehrát

Kirsty Crooková se o své diagnóze dozvěděla, když jí bylo dvacet dva let. Ve věku, kdy je vzhled pro dívky důležitější než kdy jindy. Původně si myslela, že se jedná pouze o vyrážku či ekzém.

„První léze se mi objevila na čele. Bylo to v době, kdy jsem byla čerstvě po rozchodu a měla jsem tři různá zaměstnání,“ říká Crooková pro Daily Mail.

Brzy ale zjistila, že problém bude daleko vážnější. Z drobného flíčku na čele se totiž vyvinula lupénka, která postihla téměř celé její tělo.

Vzhled jí začal podstatně komplikovat život. „Přestala jsem nosit šortky, sukně, šaty, a dokonce i krátké rukávy. Na obličej jsem si každý den nanášela velké množství make-upu jen proto, abych svým vzhledem příliš nevybočovala. Kvůli rozsáhlým otevřeným lézím jsem navíc nemohla jít plavat, nanést parfém či si oholit nohy.“

„Na ulici i v práci se mě lidé ptali, jestli jsem popálená nebo trpím nějakou přenosnou chorobou, kterou by se mohli nakazit,“ říká Crooková a dodává, že jí narážky od okolí způsobily psychické problémy, které vedly až k tomu, že musela opustit svoji práci ve zdravotnictví.

Potíže se sebevědomím se odrazily i v jejím osobním životě. „Lupénka mi srazila sebevědomí. Potřebovala jsem od svého okolí neustále ujišťovat, že o nic nejde, což není pro romantické vztahy zdravé. Navíc jsem věděla, že při každém svléknutí se mi drolí kůže, jako když sněží. Tabu bylo i to u někoho přespat, jelikož jsem se bála, že by čerstvé léze mohly krvácet a zašpinit tak povlečení.“

K potížím s lupénkou se navíc Kirsty od lékařů dozvěděla, že se u ní rozvinula i artritida, která bývá s lupénkou často spojována. Ačkoliv vyzkoušela různé druhy dostupných léků, jako pozitivní se ukázal až nový druh biologické léčby. Ta se používá v krajních případech, kdy jiné léky nezabírají, přičemž její hlavní funkcí je přispět ke snížení zánětu působením na imunitní systém.

„Nyní je má nemoc zvládnutelná. Sice jsem se ještě nevrátila do práce, ale moje okolí tvrdí, že celá zářím, což jsem od nikoho neslyšela již pěkných pár let. Začala jsem proto alespoň natáčet videa na sociální sítě. Díky nim se mi podařilo vybudovat slušnou komunitu lidí, kteří jsou na tom podobně jako já. Není totiž nic horšího, než když máte problém a připadáte si sami,“ dodává Crooková.

Zdroj: Novinky.cz

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x