Vlády Itálie, Německa, Francie a Nizozemska podepsaly smlouvu s britskou farmaceutickou firmou AstraZeneca o dodávce připravované vakcíny proti covidu-19. To dnes oznámil na svém facebookovém profilu italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Speranza uvedl, že smlouva je na 400 milionů dávek vakcíny, která se tak podle něj stane dostupnou pro všechny evropské občany. Speranza připomněl, že testování vakcíny by mělo být u konce na podzim a před začátkem nadcházejícího roku by se mohly začít distribuovat první dávky.

AstraZeneca vyvíjí vakcínu s pracovním názvem AZD1222 ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou a v současnosti ji testuje na 10.000 dobrovolnících. Ačkoli klinické zkoušky dosud neskončily, firma minulý týden oznámila, že začíná s výrobou vakcíny, aby měla k dispozici její zásoby, jakmile budou známy výsledky testování.

Eurokomisařka Stella Kyriakidisová po páteční videokonferenci unijních ministrů zdravotnictví prohlásila, že státy Evropské unie podporují plán Evropské komise na společný nákup několika vyvíjených vakcín proti nemoci covid-19. Brusel chce “předplacením” očkovacích látek až u šestice výrobců zajistit, aby unijní země měly dostatek dávek ve chvíli, kdy bude vakcína oficiálně dostupná.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/ctyri-zeme-eu-uzavrely-smlouvu-s-firmou-astrazeneca-ma-dodat-vakcinu-proti-covid-19.0a8a1025/

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706