Podle Hygienické stanice Hlavního města Prahy (HSHMP) by se měli Pražané rok co rok očkovat proti chřipce, jelikož vakcína snižuje až o 80 % riziko případné nákazy. To je ale třeba pravidelně obnovovat, jelikož jsou pacienti očkovaní pouze proti určitému kmeni tohoto onemocnění.

Momentálně je přístupná vakcína Vaxigrip a Vaxigrip tetra mající nové složení, jež se označuje jako “čtyřvalentení (tetravalentní) vakcína”, která se skládá ze dvou kmenů proti chřipce A (Michigan/45/2015 (H1N)pdm09 a A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) a dalších 2 kmenů proti chřipce B (B/Brisbane/60/2008 a B/Phuket/3073/2013), přičemž v dřívějších dobách zahrnovala vakcína pouze jeden kmen. O přínosech případného očkování proti chřipce informovala na svých webových stránkách Hygienická stanice Hlavního města Prahy.

“Stále je nutné veřejnosti připomínat, že virus chřipky je inaktivovaný, štěpený a že jde o tzv. mrtvou vakcínu, která neobsahuje kompletní virus, a tudíž nemůže u nikoho vyvolat onemocnění,” vysvětlil ředitel pražských hygieniků Jan Jarolímek, proč se veškeré konspirační teorie o “nebezpečných” vakcínách nezakládají na pravdě. Rovněž také připomněl, že očkovací látka odpovídá doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), jakož i České vakcinologické společnosti a České lékařské společnosti, které je přístupné na tomto webu.

Proč se nechat na podzim očkovat?:

1. Nezchudnete 

Marodění znamená pro zaměstnance, jakož i členy jeho domácnosti, poměrně značný zásah do rozpočtu. Podle ekonomů ztratí průměrně vydělávající člověk s platem 25 000 korun při desetidenní pracovní neschopnosti až 9188,-Kč. “Chřipka si obvykle vyžádá minimálně týden v pracovní neschopnosti a dalších 14 dní pro další rekonvalescenci,“ řekl Jarolímek.

2. Nepřijdete o Vánoce

Chřipka v Česku zpravidla udeří v prosinci, kdy jsou zároveň také vánoční svátky. Značná část lidí z tohoto důvodu marodí, ačkoliv by si bývala mohla užívat nejen volné dny, ale i Vánoce se svými nejbližšími.

3. Nehrozí vám chřipka v zaměstnání, ba ani ve veřejné dopravě

Virus chřipky se dokáže udržet i na pevných površích, včetně klávesnice, desky pracovního stolu nebo madla ve veřejných dopravních prostředcích, a to slovy WHO i osm hodin. Riziko možné infekce v místech, kde se kumuluje velké množství lidí, je z tohoto důvodu velmi vysoké.

4. Přispějete tím ochraně svých bližních

Jakmile jenom jeden člověk z případné čtyřčlenné rodiny onemocní, nakazí i další členy své domácnosti, včetně dětí. Přičemž právě ty mohou přispět jejímu dalšímu šíření.

5. Očkování je zdarma

Chřipka může kohokoliv napadnout kdykoliv, v jakémkoliv věku. Nejhůře jsou na tom ale lidé trpící chronickými onemocněními a senioři starší 65 let. Těm vakcínu hradí zdravotní pojišťovny. Proto je také potřeba v takovém případě kontaktovat praktického lékaře. Jiní ale mohou využít preventivních programů zdravotních pojišťoven, jež na očkování také připlácejí.

6. Od nikoho jiného nemoc nechytíte

Ve srovnání se Spojenými státy, kde se rok co rok nechá očkovat 60 % lidí, je v Čechách zatím nízká proočkovanost, a to pouhých 5 %. I proto je větší nebezpečí, že se v době od konce ledna do března, kdy vrcholí epidemie chřipky, potkáte s někým, kdo může být infikovaný chřipkovým virem.

7. Budete zdraví, nehrozí vám případná hospitalizace

S terapií chřipky jdou ruku v ruce mnohá omezení, včetně pernamentního pobytu doma, pití tekutin a dodržování klidového režimu. Dostaví-li se komplikace, jež mohou propuknout u každého, může hrozit i pobyt v nemocnici. “V Praze bylo v sezóně 2016/2017 hlášeno 79 závažných komplikací, které si vyžádaly léčbu na specializovaných pracovištích jako jsou ARO či JIP a došlo k celkem 29 úmrtím,“ řekl Jarolímek.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/7-duvodu-proc-se-letos-nechat-ockovat-proti-chripce.ab7243d8/

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706