Občané nad 80 let dostanou dopis s informacemi o očkování proti covidu-19, řekl po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Zatím se k očkování zaregistrovalo asi 60 procent z nich, stát chce ale dosáhnout co nejvyššího procenta proočkovanosti v této rizikové věkové kategorii. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441.000.

Registrace seniorů k očkování se spustily v polovině ledna, dosud se přihlásilo asi 60 procent oprávněných osob, řekl Hamáček. “Nechává to ale relativně velkou skupinu lidí, kteří se neregistrovali. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a zástupci krajů se pokusíme seniory ještě jednou oslovit formou dopisu,” uvedl.

Dopis by měl seniory opět informovat o možnosti se očkovat. “Dáme jim kromě standardních možností registrace ještě kontakty na celostátní a krajské telefonní linky,” řekl Hamáček. Procento očkovaných v kategorii lidí nad 80 let by mělo být co nejvyšší, než se přistoupí k očkování v dalších věkových skupinách, doplnil.

Zdravotníci v Česku aplikovali od začátku vakcinace 222.450 dávek vakcíny proti nemoci covid-19, v úterý jich bylo přes 12.000. Druhou dávku, tedy ukončené očkování, má podle údajů ministerstva zdravotnictví 17.622 lidí. Většina lidí dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech a přibližně dvě procenta očkovaných od firmy Moderna.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/stat-se-opet-obrati-na-seniory-misto-penez-jim-nyni-posle-dopis.a56d9635/

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706