Česká pošta stále připravuje projekt poštovních lékáren. Výdej volně prodejných léků na svých pobočkách zatím sice neodsouhlasilo ani vedení pošty, SÚKL či ministerstvo zdravotnictví, přesto záměr již v přípravné fázi vyvolává u odborné zdravotnické veřejnosti negativní reakce.

Po vlně odporu, který se zvedl po zveřejnění snah státního podniku Česká pošta (ČP) zavést na pobočkách prodej cigaret, dopadá na ČP další vlna kritiky. Tentokrát za návrh možného objednání a výdeje OTC léků na pobočkách (tzv. pick-up model), a to pod křídly společnosti Euroclinicum. Klienti pošty by si přímo na přepážce léky objednali a zde také vyzvedli. „Velmi jednoduše řečeno – Česká pošta chce doručovat volně prodejné léky a potravinové doplňky. Pokud si zákazník objedná jednu ze zmíněných komodit na internetu, pošta mu ji doručí. Protože je celý projekt zaměřen na vesnice a odlehlá místa, kde lékárny nejsou, chce nabídnout těm, kteří s internetem nemají dostatečné zkušenosti, možnost objednat léky přímo na poštovní pobočce. Protože se jedná zejména o naše starší spoluobčany, projekt má také silný sociální aspekt,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí České pošty Marta Selicharová.
O definitivním spuštění projektu zatím není rozhodnuto ani v rámci ředitelství pošty. Dosud jej neodsouhlasil generální ředitel ČP Martin Elkán. „V současné době procházejí z rozhodnutí generálního ředitele všechny projekty České pošty revizí, týká se to i projektu poštovní lékárny,“ dodala mluvčí Selicharová. Nezáleží ale jen na rozhodnutí ředitele Elkána, svou roli sehrává především Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který poště projekt vrátil po prvních jednáních s tím, že tento nesmí odporovat zákonu o léčivech.

Výdej poštou zákon nepřipouští

Již před dvěma lety vydal SÚKL pokyn (LEK-16), v němž po novelizaci zákona zpřesnil právě předpoklady zásilkového prodeje a výdeje. „Výdej léčivých přípravků, včetně zásilkového výdeje, jsou vlékárnách oprávněni provádět pouze farmaceuti a dále farmaceutičtí asistenti, jde-li o léčivé přípravky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Výdej léčivých přípravků jinými osobami nebo jiným způsobem než výše uvedeným zákon nepřipouští. Jedná se například o nabídky služeb spočívající ve zprostředkování dodávek léčivých přípravků formou zřizování sběrných míst pro příjem objednávek léčivých přípravků (či dokonce receptů), donášková služba provozovaná v rámci podnikatelské činnosti či služba poslíčka za úplatu apod.,“ uvádí se v dokumentu SÚKL.
„Ústav při jednání s Českou poštou apeloval na to, že musí být zachována bezpečnost českých pacientů a zároveň nesmí být ohrožena role lékárníků, jakožto garantů této specializované služby pacientům. Kromě toho byly zdůrazněny veškeré požadavky zákona na zásilkový výdej léčivých přípravků a s tím souvisejících činností. Ústav nemůže akceptovat žádný podnikatelský záměr, který by odporoval zákonu. Ze strany České pošty stále probíhá dopracování celého projektu, který ústavem doposud nebyl finálně schválen,“ uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta pro server Apatykář.

Bezpečnost pacienta, či hazard

Česká lékárnická komora (ČLnK) dokonce považuje nakládání s léky v rámci poštovních poboček za hazard se zdravím obyvatel. „Návrh vedení České pošty na poskytování zdravotních služeb tímto personálem však není ničím jiným než snahou o výdělek bez ohledu na následky, které mohou být doslova nedozírné. Česká lékárnická komora odmítá praktiky České pošty, která si neustále hledá uplatnění v oborech, v nichž zásadně ohrožuje zdravotní stav obyvatel, a důrazně doporučuje jejímu vedení, aby upustilo od hazardování se zdravím obyvatel a používání klamavých praktik,“ uvedl na adresu projektu poštovních lékáren prezident ČLnK Lubomír Chudoba. Proti stanovisku lékárníků se ale ČP slovy své mluvčí ohradila. „Že na poště není odborný dozor, nepovažujeme za relevantní argument. Pokud si někdo dnes na některém z již existujících internetových obchodů objedná volně prodejný lék nebo potravinový doplněk ze svého domova, odborného poradce nemá. Pošta se rozhodně nepouští na tenký led především proto, že celý projekt připravuje s renomovaným zdravotnickým zařízením, které přineslo know-how a je v této oblasti odborným garantem,“ popsala mluvčí Selicharová.

A právě senioři…

Záštitu společnosti Euroclinicum však ČLnK nepovažuje za relevantní. Jak prezident Chudoba zdůrazňuje, právě senioři jsou v důsledku užívání jiných léků, přítomnosti některých onemocnění a metabolických změn souvisejících s věkem jednou z nejohroženějších skupin z hlediska správného a zejména bezpečného užívání léků. „Z pohledu vhodnosti daného léčiva pro řešení obtíží pacienta, interakcí s jinými léčivy a v neposlední řadě také z hlediska kontraindikací je zcela zásadní, aby pacient dostal kvalifikované poradenství v této oblasti, aby mu byly doporučeny pouze vhodné a nezbytné léky,“ uvedl Lubomír Chudoba.

Až 20 milionů pokuta

Poměrně jasné stanovisko vyjadřuje také ministerstvo zdravotnictví. „Zásilkový výdej může zajišťovat pouze provozovatel lékárny. Lékárna zajišťující zásilkový výdej přitom odpovídá za jakost léčivých přípravků, a to i v případě, že si zajistí smluvně přepravu léčivých přípravků u jiné osoby. Upozorňuji, že zacházení s léčivými přípravky jinak než v souladu se zákonem o léčivech je zakázáno. Pro zacházení s léčivy tento zákon stanoví řadu podmínek, mimo jiné právě výdej léků zásadně vlékárnách. Porušení zákona o léčivech je v nejzávažnějších případech neoprávněného zacházení s léčivy vymezeno správním deliktem se sankcí až do 20 milionů korun,“ sdělila naší redakci mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.
Ministerstvo také připomíná, že lékárna zajišťující zásilkový výdej odpovídá za jakost léčivých přípravků, kdy je provozovatel lékárny povinen garantovat balení a dopravu zásilek léků, které zajistí zachování jejich jakosti, a odpovídá za jakost léčivých přípravků, a to i v případě, že si obstará smluvně přepravu léčivých přípravků u jiné osoby. Lékárna musí také zajistit informační službu poskytovanou farmaceutem nebo farmaceutickým asistentem, musí také shromažďovat a předávat informace o podezření na nežádoucí účinky a závady v jakosti léků, které jí byly oznámeny.

Čeká nás účelová změna zákona?

„U léků vázaných na předpis současná legislativa neumožňuje, aby byly předmětem zásilkového výdeje. Ministerstvo zdravotnictví v současné době ani neuvažuje o novele, která by umožnila změnu v této oblasti,“ uvedla rovněž v této souvislosti Štěpánka Čechová. Prezident lékárníků Chudoba ovšem upozornil na fakt, že i přesto je očekáván účelový návrh novely zákona o léčivech, který podle Lubomíra Chudoby zásadně poškozuje dosavadní bezpečný způsob výdeje léčiv. „Dostáváme se tak opět do situace, kdy je v důsledku lobbistických tlaků, jejichž cílem je především zisk bez ohledu na důsledky, připravována změna právních předpisů. Jejím cílem není ve skutečnosti sociální účel a pomoc pacientům, ale další vyvádění některých částí zdravotnictví mimo tento rezort. Česká republika se tak může stát v případě přijetí účelové novely zákona prvním státem EU, který půjde zcela proti deklarovaným zásadám zvyšujícím bezpečnost v zacházení s léčivy,“ obává se prezident ČLnK.
Jak se k problematice postaví zákonodárci, lze těžko předvídat. Jak ale uvedl například člen Výboru pro zdravotnictví PSP a poslanec za TOP 09 PharmDr. Jiří Skalický: „Nechť se Česká pošta stará o to, k čemu je podle zákona určena, a problematiku léků, jejich účinku, kombinací a rizik podávání nechá na starost zdravotníkům, kteří k tomu mají vzdělání a rozumí dané oblasti. Ryze český experiment, který nemá ve světě obdoby, považuji za velmi rizikový pro zdraví českých občanů.“

Zdroj: Klusáková, Petra. 25. 8. 2014. Neshoda nad možným vznikem poštovních lékáren. Zdravotnictví a medicína: 4.

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706