Delegáti XXV. sjezdu České lékárnické komory zvolili prezidentem ČLnK PharmDr. Lubomíra Chudobu, viceprezidentem se stal Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Praha, 8. listopadu 2015 – Ve dnech 6. – 7. listopadu 2015 se v Benešově uskutečnil XXV. sjezd delegátů České lékárnické komory. Hlavním bodem programu byly volby do centrálních orgánů komory, včetně volby prezidenta a viceprezidenta komory.

„Lékárníci především důrazně vyzývají ministra zdravotnictví k urychlenému řešení kritické ekonomické situace nezávislých veřejných lékáren provedením zásadní změny v odměňování za poskytnutou péči v podobě snížení závislosti odměny lékárníka na ceně vydávaných léčivých přípravků.

Ve svém sjezdovém usnesení upozornili také na opakované snahy některých obchodníků o zavedení změn výrazně rizikových pro bezpečnost léčby,“ říká prezident Lubomír Chudoba, kterého doplňuje viceprezident Aleš Krebs, „úloha lékárníka jako zdravotníka je zcela nezastupitelná v systému poskytování bezpečné a kvalitní péče. Výdej léčivých přípravků na recept lékárníkem přímo pacientovi není samoúčelný, ale díky osobnímu kontaktu s pacientem spojenému s jeho poučením a kontrolou předepsaných léků, jejich interakcí včetně užívaných doplňků stravy, zajišťuje jedinou bezpečnou cestu pro správné užívání léků.”

Léčivé přípravky na recept jsou při nesprávném užívání, skladování a přepravě zdraví nebezpečné, bez ohledu na to, zda se jedná o přípravky k léčbě akutních nebo chronických onemocnění. Vystavovat pacienty riziku jen proto, že chtějí internetoví obchodníci rozšířit svůj sortiment a zvýšit své zisky, je nepřípustné. Neexistuje žádný odborný důvod ke změnám ve způsobu výdeje léčivých přípravků na recept, lékárníci zajišťují komplexní a bezpečnou lékárenskou péči pro všechny pacienty.

Celé usnesení XXV. sjezdu delegátů České lékárnické komory, včetně seznamu nově zvolených členů republikového představenstva, revizní komise a čestné rady, najdete zde.

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 724 130 383, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:          +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz

Tisková zpráva

Zdroj: ČLnK

 

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706