Praha, 10. července 2014 – Česká republika i Evropská unie dlouhodobě prosazují v lékové politice opatření, která zvyšují bezpečnost léčby pacientů. Týká se to všech činností při zacházení s léčivy, počínaje výrobou a konče výdejem pacientovi. Stejně tak zcela bez výjimky platí, že jsou léky zboží zvláštní povahy a je třeba s nimi tak i nakládat. V naprostém rozporu s tím je avizovaná iniciativa České pošty, kterou má být založení tzv. “Poštovní lékárny”. Přestože Česká pošta zcela zjevně nedisponuje příslušnými prostory ani personálem k poskytování zdravotních služeb, snaží se klamavým způsobem vyvolat ve veřejnosti dojem, že tomu tak je a že bude provozovat skutečnou lékárnu. Tedy zdravotnické zařízení, které je podle právních předpisů místem poskytování zdravotní péče farmaceuty a farmaceutickými asistenty, vysokoškolsky a středoškolsky vzdělanými a atestovanými odborníky. Zacházení s léky nepovolanými osobami a v nevyhovujících prostorách tak nelze kvalifikovat jinak, než jako hazard se zdravím obyvatel.
Úkolem pošty je poskytování poštovních služeb, k tomu je její personál v příslušných prostorách plně kompetentní. Návrh vedení České pošty na poskytování zdravotních služeb tímto personálem však není ničím jiným, než snahou o výdělek bez ohledu na následky, které mohou být doslova nedozírné.
Česká lékárnická komora odmítá praktiky České pošty, která si neustále hledá uplatnění v oborech, v nichž zásadně ohrožuje zdravotní stav obyvatel a důrazně doporučuje jejímu vedení, aby upustilo od hazardování se zdravím obyvatel a používáním klamavých praktik.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Michal Hojný, viceprezident ČLnK:                 +420 606 649 180, hojny@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK:         +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706