ELEKTRONICKÝ RECEPT

Elektronický recept nejde od 16. 12. 2015 vystavit a elektronické recepty pacientům již vystavené, nelze vzhledem k nefunkčnosti Centrálního úložiště elektronických receptů ani vydat. Jedinou možností je, že vedle tzv. identifikátoru e-receptu (zpravidla čárový kód) obsahuje papírový nosič také veškeré náležitosti běžného papírového receptu, tj. především identifikaci pacienta, název léčiva a jeho dávkování a otisk razítka a podpis předepisujícího lékaře.

V případě, že Vám byl vystaven e-recept bez výše uvedené specifikace, bude nutné navštívit opět Vašeho ošetřujícího lékaře k vystavení běžného písemného receptu.

RECEPT NA LÉČEBNÉ KONOPÍ

Předepsání léčebného konopí je dle platné legislativy realizováno taktéž výhradně elektronicky prostřednictvím Registru pro léčivé přípravky s omezením. Ministerstvo zdravotnictví vydalo dne 17. 12. 2015 Opatření o provizorním výdeji IPLP s léčebným konopím, jímž se snaží vyřešit nedostupnost IPLP s léčebným konopím v důsledku nefungujícího registru pro výdeje léčivých přípravků s omezením a dalších nefungujících aplikací ve správě SÚKL. Opatřením Ministerstvo zdravotnictví překračuje dle názoru ČLnK svou zákonnou pravomoc. Recepty s modrým pruhem nejsou ze zákona určeny k výdeji IPLP s konopím a jinak než změnou zákona toho nelze docílit.  V tuto chvíli dle názoru ČLnK neexistuje legální možnost předepsání léčebného konopí pacientům.

LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY S OMEZENÍM

Do této kategorie spadá např. Přípravek PANADOL PLUS GRIP POR TBL FLM 24, kód SÚKL 0016908. Ten se po změně registračního rozhodnutí stal léčivým přípravkem vydávaným bez lékařského předpisu s omezením a při jeho výdeji bez receptu, jako jediného z této kategorie léčiv, je povinná komunikace s registrem pro výdej léčivých přípravků s omezením, který v tuto chvíli není funkční. Na trhu jsou ale k dispozici další přípravky s obsahem pseudoefedrinu v jedné tabletě, které jsou v lékárnách k dispozici bez lékařského předpisu.
V tuto chvíli nemá Česká lékárnická komora k dispozici přesné informace, jak dlouho bude výpadek výše uvedených systémů trvat. Dle neoficiálních informací se ale jedná spíše o měsíce než týdny. O případných změnách Vás budeme samozřejmě informovat.

Mgr. Michal Hojný

Mgr. Michaela Bažantová

 

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706