Antibiotika jsou léky, které působí pouze proti bakteriím a jsou lékařem předepisovány k léčbě bakteriálních infekcí. V důsledku jejich nesprávného užívání vznikají bakterie odolné vůči antibiotikům. Proto vyhlásila Evropská Unie 18. listopad Evropským antibiotickým dnem. K této aktivitě se připojuje již posedmé i Česká lékárnická komora (ČLnK) a  opět připravila osvětovou akci Antibiotický týden v prostředí lékáren. Do této akce se letos přihlásilo téměř 700 lékáren.

Praha, 10. listopadu 2016 – Ve dnech 14. – 20. listopadu 2016 se v lékárnách uskuteční sedmý ročník tzv. Antibiotického týdne. Lékárníci, jakožto odborníci na léky, tím přispívají k boji proti narůstající odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Cílem této osvětové kampaně je zvyšování povědomí pacientů o správném užívání antibiotik.

Lékárníci svým pacientům i rodičům dětských pacientů poví, jak důležité je pro ně správné užívání antibiotik. Budou jim také vysvětlovat, jak mohou nesprávným užíváním  ovlivnit účinnost antibiotik pro další generace. Lékárníci při každém výdeji antibiotik také radí svým pacientům, jaká režimová opatření a úpravy jídelníčku jsou při jejich užívání nutné.

Součástí kampaně je i průzkum mezi dospělými pacienty a rodiči dětí, kterým byla antibiotika předepsána. Dotazníkové šetření pomůže ke srovnání názorů českých pacientů v průběhu jednotlivých ročníků kampaně a tím k cílenější osvětě v oblasti užívání antibiotik. Ze statistiky těchto dotazníků mimo jiné vyplývá, že během šesti předchozích let poklesl počet lidí, kteří se mylně domnívali, že antibiotika léčí virová onemocnění, téměř na polovinu – z 51 na 27 procent.


Na dotazníkovém šetření se i v tomto ročníku budou podílet studenti obou farmaceutických fakult. Seznam lékáren zapojených do Antibiotického týdne a další informace o kampani naleznete na webu ČLnK www.lekarnici.cz. Články o antibiotikách, vhodnosti jejich používání, probiotikách, angíně a jiných souvisejících tématech, které zpracovali sami lékárníci, najdete na webu Lékárnických kapek www.lekarnickekapky.cz i na jejich facebookovém profilu.

Zapojte se i Vy, správné užívání antibiotik není otázkou jednotlivce, ale celé společnosti. Odolné mikroorganismy si totiž vzájemně předáváme a na jejich rezistenci mohou doplatit naše děti a vnoučata.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:          +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:      +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

Tisková zpráva

Užívejte antibiotika správně – recept

Plakát

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706