Tisková zpráva ČLnK ze dne 26. 4. 2017. Pacienti cestují pro léky i do značně vzdálených míst. Tuto časovou, finanční a často i zdravotní zátěž by nemuseli vynakládat, kdyby si své léky mohli vyzvednout v lékárnách tam, kde bydlí nebo pracují. V těch lékárnách, v nichž si nyní na tuto situaci jen oprávněně stěžují.
Praha, 26. dubna 2017 – Lékárníci dlouhodobě upozorňují na to, že jsou léčivé přípravky pro mnohé pacienty nedostupné. Buď na trhu nejsou vůbec, nebo jsou jejich dodávky části lékáren odmítány. Anebo jsou dodávány za ceny, které jsou ve srovnání s cenami ve vybraných lékárnách ve velkých městech pro pacienty nepřijatelné.

Česká lékárnická komora proto opakovaně vyzývá politickou reprezentaci k tomu, aby zamezila nerovnoměrné distribuci léků a zajistila, že budou pacienti platit za léky stejné částky napříč všemi regiony. Stejně, jako je tomu ve většině zemí EU. Léky hrazené zčásti ze zdravotního pojištění nemohou být předmětem konkurenčního boje, který poškozuje pacienty. „Zodpovědnost za výši doplatku a za dostupnost léků musí konečně převzít stát, obdobně jako je tomu i v okolních zemích střední a východní Evropy. Česká republika se totiž stává, přes nevoli pacientů i lékárníků, ostrůvkem tvrdě obchodního modelu lékárenské péče, zatímco v tradičních zemích EU, včetně ostatních zemí Visegrádské 4, je hlavním kritériem zdraví pacienta a jeho rovný přístup k péči,” zdůrazňuje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:         +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:     +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706