15.9.2017

MHA


Prohlášení ČLnK k vystoupení ředitele SÚKL v pořadu DUEL na webu Seznam Zprávy
Praha, 14. září 2017 – Česká lékárnická komora (ČLnK) se důrazně ohrazuje proti myšlence, že by měli lékárníci automaticky převádět do elektronické podoby listinné recepty. Tu vyslovil, bez jakékoli předchozí diskuse s lékárníky, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta v pořadu DUEL na webu Seznam Zprávy dne 13.9.20171). „Je to jen další ze série pokusů přenést na lékárníky důsledky neschopnosti státu zavést funkční a bezpečný systém elektronických receptů. Digitalizaci listinných receptů lékárníky nelze v lékárnách zavést, lékárníci jsou zdravotníci, nikoli státní úředníci. Čas určený pro péči o pacienty nebudou věnovat nadbytečným byrokratickým činnostem,“ říká prezident ČLnK Lubomír Chudoba.
Omylem ředitele SÚKL je také tvrzení, že zprovoznění lékového záznamu pacienta vyžaduje tříleté shromažďování informací o vydaných lécích, a to právě formou digitalizace receptů v lékárně. Pro kvalitní a bezpečnou farmakoterapii jsou však zásadní data o léčivých přípravcích, které pacient užívá aktuálně, nikoli které užíval třeba před dvěma lety. Ani digitalizace totiž zprovoznění lékového záznamu bez současné změny legislativy neumožňuje.
ČLnK již před několika dny zveřejnila2) poznatky o tom, že systém elektronických receptů prodlouží dobu zpracování receptů až na trojnásobek. ČLnK proto nevidí důvod, proč zavádět do procesu výdeje receptu další úkon – digitalizaci listinného receptu – jako řešení situace, kdy lékař nebude schopen (například kvůli nefunkčnosti techniky) vystavit elektronický recept. ČLnK to považuje za zjevnou snahu SÚKL vyřešit nedostatky systému, který má být povinně zaveden do praxe od 1. ledna 2018, a který s možnou nedostupností centrálního úložiště elektronických receptů nebo třeba jen internetového připojení nebo dodávky elektřiny v místě ordinace nebo lékárny vůbec nepočítá.
Zarážející přitom je, že uvedená nová povinnost má být podle ředitele Blahuty zavedena podzákonným předpisem, tedy nařízením vlády nebo vyhláškou. „Ředitel SÚKL pomíjí skutečnost, že povinnosti mohou být někomu uloženy pouze zákonem. V zákoně však žádná taková povinnost pro lékárníky uvedena není,“ dodává prezident ČLnK Lubomír Chudoba.
Digitalizace listinných receptů v lékárnách navíc vůbec neřeší situaci, kdy k popsanému výpadku dojde nikoli u lékaře, ale právě v lékárně. Je to jen další důkaz, že čeští úředníci chtějí zavést nepromyšlený systém elektronických receptů. Je nepřípustné, aby stát trval na povinném používání elektronických receptů od 1. ledna 2018.

1) Pořad DUEL na webu Seznam Zprávy: https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/lekari-broji-proti-elektronickym-receptum-budeme-zavirat-ordinace-hrozi-36997?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

2) Tisková zpráva ČLnK ze dne 5.9.2017: http://lekarnici.cz/Media/Tiskove-zpravy/2017/Lekarnici-povazuji-system-elektronickych-receptu-v.aspx

Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. – 29. září 1991.
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.

Pro další informace: 
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:          +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:     +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz 

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706