Apple včera představil na svém pravidelné prezentaci produktových novinek i nové aplikace zaměřené na sběr dat ve prospěch boje proti vážným onemocněním.

Iphone/ilustrační foto

I když si Apple většina lidí spojuje s výrobou drahých telefonů a počítačů, ve skutečnosti se nejhodnotnější firmou světa stal Apple díky velkým investicím do R&D – do výzkumu a vývoje. Apple byl průkopníkem osobních počítačů, přinesl myš, v posledních letech revolučně změnil podobu mobilních telefonů a tabletů.

V průběhu celé své historie byl významně zaměřený na oblast vzdělávání, nejen na vysoké školy, ale i na střední a základní. Do teď nedají na produkty od Apple dopustit grafici, muzikanti nebo architekti. Když Apple přinášel iPad a následně elektronické knihy a specializované aplikace, nejvíc zmiňovanou oblastí byla medicína. Oproti jiným oblastem je velké množství aplikací a studijních materiálů pro lékaře.

S novým iPhonem na podzim minulého roku přišel i balík tzv. Health funkcí. Nové telefony měří automaticky počet kroků, ušlou vzdálenost i počet vystoupaných pater. Umožňuje ale i spojení s dalšími aplikacemi. Třeba chytrými osobními váhami, které změří procento tuku nebo svalů v těle. Nebo třeba náramky, které monitorují spánek.

Všechna tato data jsou velmi zajímavá pro vyhodnocování zdravotního stavu. Nově představené hodinky, respektive jejich funkce, vás například upozorní, když budete dlouho sedět. Že byste se měli protáhnout nebo projít. I když je zdravý životní styl velmi důležitý, pro boj s vážnými nemocemi je potřeba velké množství přesných dat.

Ve skutečnosti je ale sběr závislý na paměti účastníků studií, na jejich časových možnostech a ochotě investovat svůj čas do studií, které jim nepřináší bezprostřední užitek. Ve světě je 700 mil. iPhonů, Apple přináší Research Kit a umožní tak z iPhonu udělat velmi chytrý komunikační prostředek s lékaři. Sníží se tak bariéra a zlepší se tak přesnost sebraných dat.

Představeny byly aplikace zaměřené na sběr dat o Parkinsonově nemoci, o cukrovce, astma nebo rakovině prsu. Data nebude sbírat ani vyhodnocovat Apple. Dává k dispozici platformu univerzitám a vědeckým týmům. Apple data neuvidí a případný rozsah sdílených dat je plně pod kontrolou uživatele. Majitele iPhone.

Tato inciativa má jednoznačně potenciál významně akcelerovat výzkum zmíněných velmi rozšířených onemocnění. Ale mnohem větší užitek mohou mít týmy zaměřené na vzácná onemocnění, kde je problémem počet pacientů a množství dat. Na obrovské vzdálenosti tak bude možné efektivně sbírat data a možná i zrychlit cestu nových preparátů na trh. Do podoby standardních léků.

10.3.2015

autor: Martin Černý

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706