Tisková zpráva ČLnK ze dne 28. 12. 2017
Používání elektronických receptů bude od 1. ledna 2018 povinné. Jedná se o zásadní změnu dosud používaného systému, lékárníci se proto snaží zmírnit případné negativní dopady této změny v předepisování léčivých přípravků i formou osvěty mezi pacienty a lékaři tak, aby se nezhoršila dostupnost léků na předpis. Připravili pro ně tzv. Desatero, ve kterém shrnují zásady důležité pro hladký přechod na nový systém.

Praha, 28. 12. 2017 – Přes mnoho připomínek od lékařů, lékárníků, IT specialistů i pacientských organizací budou elektronické recepty povinné od 1. ledna 2018. Do nového roku tak vstoupí celé zdravotnictví i pacienti naprosto revoluční změnou v předepisování léčivých přípravků.

Přestože je tato povinnost fakticky známa již 7 let, mnoho státních institucí nechalo přípravy na poslední chvíli. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví k elektronické preskripci vyšla teprve 7. prosince, necelý měsíc před spuštěním povinného systému. Také Státní ústav pro kontrolu léčiv systém ePreskripce opakovaně upravuje a mění technickou dokumentaci, jeho uživatelům však stále neposkytuje motivaci k dobrovolnému používání. I proto je před koncem roku 2017 elektronicky předepisováno pouhých 12 % z celkového ročního počtu přibližně 70 000 000 receptů a navýšení během roku 2017 bylo pouhých 5 %.

Velkým rizikem je v připraveném systému faktická nemožnost výdeje léčivých přípravků lékárníkem při jakémkoli výpadku spojení. Náhradní webová aplikace je několik dní před spuštěním ve zkušební, tzv. beta-verzi a telefonní spojení s pracovníkem call centra SÚKL je v posledních dnech prakticky nefunkční (čekací doby 20 minut, či úplná nedostupnost jsou zcela běžné), takové ověření eReceptu dokonce pravděpodobně nemá ani oporu v legislativě. Elektronické recepty bohužel nepřináší ani tzv. lékový záznam pacienta, díky němuž by bylo možné odhalit duplicity, interakce nebo kontraindikace mezi předepisovanými léky.

„Proto vyvinuli lékárníci maximální úsilí pro zmírnění případných negativních dopadů ne zcela připraveného systému elektronického předepisování a výdeje léků, spolupracovali s IT specialisty, připravovali své lékárenské počítačové systémy a jednali s úředníky SÚKL o nutných úpravách. Vzájemně komunikovali, školili se a pomáhali při školení lékařů. Pro pacienty a lékaře před koncem roku navíc připravili tzv. Desatero ePreskripce,” připomíná aktivitu lékárníků PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory. V Desateru shrnují ta nejdůležitější pravidla, která je vhodné dodržet, aby byl přechod na plošnou elektronickou preskripci plynulý a neohrozil výdej léků na předpis pro pacienty a tím i jejich zdraví.

„Vzhledem k množícím se dotazům pacientů, lékařů i lékárníků jsme pro ně zajistili vlastní telefonní poradnu. Ta bude k dispozici v nejkritičtější dny – 2. a 3. ledna od 8 do 16 hodin,” dodává Chudoba.

Telefonní kontakty na hotline lékárníků k eReceptu jsou k dispozici zde. Dotazy je možné posílat také mailem na komora@lekarnici.cz.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:          +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:      +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

Tisková zpráva

Desatero pacienti A6
Desatero pacienti A3
Desatero lékáři A4

Zdroj: ČLnK

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706