Argentinský kardiochirurg René Favarolo se narodil se 12. července 1923 ve městě La Plata blízko Buenos Aires.

René Favarolo vyvinul techniky, jak úspěšně provádět aortokoronární bypass. V květnu 1967 v nemocnici v americkém Clevelandu použil žílu jako náhradu poškozené srdeční tepny a jeho technika se posléze stala standardem. Úplně první bypass provedl v roce 1960 tým vedený Robertem H. Goetzem na klinice v Bronxu.

Princip aortokoronárního bypassu popisuje článek na webu IKEM:

Principem operace je přivést krev do těch částí srdečního svalu, která jsou nedostatečně zásobena krví v důsledku zúžení věnčité tepny. K vytvoření bypassu – objížďky, se používají tepenné a žilní štěpy. Žilní se získávají odběrem žíly z nohou, z tepenných štěpů se standardně používá levá prsní tepna. Štěpy se nejprve našijí jedním koncem na koronární tepny, za postižené místo, a posléze druhým koncem na aortu – velkou tepnu vystupující ze srdce. Prsní tepna se pouze přišívá na srdce. Tímto se obejdou zúžené úseky cév a do srdce opět proudí dostatek okysličené krve.

Favarolo se v mládí věnoval sportu. V roce 1936 ho přijali na veřejnou střední školu Rafaela Hernándeze, po jejím ukončení studoval medicínu na Národní univerzitě v La Plata a v roce 1949 ukončil studium s lékařským titulem.

Po promoci odmítl vstoupit do strany Juana Peróna, musel se proto přestěhovat do malého města Jacinto Aráuz, kde společně se svým bratrem pracoval jako městský lékař.

Favarolo v roce 1962 odjel do Spojených států amerických. Stal se členem chirurgického týmu v nemocnici v Clevelandu (Ohio) a postupně se začal soustředit na kardiovaskulární chirurgii. Studoval zejména koronární tepny a jejich vztah k srdečnímu svalu.

Začátkem roku 1967 začal Favaloro zvažovat, jak při srdeční chirurgii využít safenózní žílu. Své nápady poprvé uvedl do praxe v květnu téhož roku při operaci 51leté ženy. Základním principem bylo obejít blokovaný segment v koronární tepně. Jeho postup a standardizace této techniky, takzvaná bypassová operace koronárních tepen, radikálně změnila léčbu koronárních onemocnění.

René Favaloro se v roce 1971 vrátil do Argentiny. Chtěl vytvořit lékařské centrum podobné nemocnici Cleveland Clinic , které by kombinovalo lékařskou péči, výzkum a vzdělávání. V roce 1975 za tímto účelem založil Nadaci Favaloro, v roce 1980 Laboratoř pro základní vyšetřování a v roce 1992 Neziskový Institut kardiologie a kardiovaskulární chirurgie.

Argentina se ale v 90. letech minulého století dostala do hospodářské a politické krize. Nadace Favaloro se zadlužila a René Favaloro kvůli tomuto i jiným důvodům spáchal v Buenos Aires 29. července 2000 sebevraždu.

Při přípravě článku jsme použili také tato hesla na Wikipedii: René Favaloro (anglicky,česky), Coronary artery bypass surgery (CC BY-SA 3.0)

Zdroj: WTM.cz

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x