Zachránit diabetiky od amputace může regenerativní medicína. Léčba lidskými buňkami je úspěšná zhruba ve třech čtvrtinách případů, uvedl náměstek pro vědu a výzkum Fakultní nemocnice Ostrava Václav Procházka.

 

operace.jpg

Léčba pomocí lidských buněk u diabetiků, jimž hrozí amputace, byla jedním z témat dvoudenní konference Regenerativní medicína 2014, která pokračovala v Brně.
“V České republice je ročně 12.000 amputací. Většinou jsou to případy chronického nedokrvení a ucpávání cév v dolních končetinách,” uvedl Procházka. Právě diabetikům pomáhá metoda léčby pomocí lidských buněk. “Touto metodou se v Ostravě zabýváme několik let a je ještě pár dalších nemocnic v zemi, které se jí věnují,” podotkl Procházka.
Léčba spočívá v odebrání koncentrátu kostní dřeně dárce a implantace do těla pacienta, který ji potřebuje. Odebrání koncentrátu trvá ani ne hodinu. “Aplikujeme ji do těla lidem, kterým hrozí amputace končetiny a už nemají jinou možnost operace nebo zprůchodnění cév,” uvedl Procházka s tím, že metodu absolvovalo už několik stovek pacientů.
Léčba pomocí regenerativní medicíny je podle něj úspěšná. “Asi 45 klinických studií z celého světa u 1200 pacientů ukázalo, že šance na záchranu nohy se pohybují mezi 70 a 75 procenty,” sdělil.
Na dvoudenní konferenci Regenerativní medicína 2014 se představilo na ní 30 odborníků, kromě domácích také lékaři například ze Slovenska, Německa, Itálie, Spojených států, Izraele. “Jsem ráda, že se konference zúčastnily jedny z nejvýznamnějších osobností v oblasti regenerativní medicíny na světě. První ročník hodnotím jako velmi úspěšný a už teď víme, že konferenci uspořádáme za rok znovu,” sdělila ČTK ředitelka pořádajícího Národního centra tkání a buněk Eva Matějková.

Zdroj: Svět zdravotnictví

2021 © Portál MediPool provozuje Walpesa s.r.o.

Infolinka MediPool +420 606 607 706